AKP iktidarı yine masala sarıldı. Yıllardır olduğu gibi, 2024 yılı içinde bir büyümedir lafı aldı başını gidiyor. Peki büyüme gerçekse, neden milletin gelirine yansımıyor? Niçin işsizlik azalmıyor?
**
TÜİK’in verilerine göre Türkiye ekonomisi 2024’ün son çeyreğinde yüzde 3 büyürken, 2024’ün tamamında büyüme oranı yüzde 3,2 olarak duyuruldu. Tarım sektörü yüzde 3,9, sanayi yüzde 0,5, inşaat yüzde 9,3, finans ve sigorta yüzde 4,9 oranında büyümüş.
Kişi başına düşen milli gelir 15.463 dolara yükselmiş. Bu da TL cinsinden yıllık 55 bin, aylık 47 bin TL’ye tekamül ediyor. Türkiye’de halkın yüzde 70’i böyle bir gelire sahip değil. Ancak en zengin olan yüzde 30’luk 25 milyon nüfus böyle bir gelire ve daha üst gelire sahip olabilir.
Bu durumu bazı ekonomistler Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü ama bunun dengesiz olduğunu ve gelir adaletini bozarak gerçekleştiğini değerlendiriyor. Bazı ekonomistlerin ise milli gelirin hesabına itirazı var. Gayrisafi yurtiçi hasılanın yani yaratılan toplam gelirin hesabı içinde göçmenler dikkate alınırken, milli gelirin bölüşümünde göçmenlerin yer almamasını eleştiriyorlar.
**
Diğer bir konuda büyüme arttıkça, paralelinde işsizliğin azalacağı gerçeğidir. Daha önce de yazdığım gibi, TÜİK her ay işsizliği 0,1 puan düşürüyor. Ocak ayında da TÜİK’e göre işsizlik 0,1 puan azalışla yüzde 8,4 olarak ilan edildi. İşsizliğin daha yüksek olması gereken kış aylarında, her ay işsizliğin 0,1 puan düşmesi ancak masa başında gerçekleşebilir.
Son çeyrekte Türkiye ekonomisi yüzde 3 büyürken, işsizliğin aylık bazda 0,1 puan değil daha fazla düşmesi gerekirdi. Bir taraftan kış ayları, diğer taraftan yüksek büyüme olunca, kalemleri ancak 0,1 puana yetmiş.
Ayrıca geniş tanımlı işsizliğin ocak ayında yüzde 28,1 olduğunu, işsiz sayısının 11, 2 milyona ulaştığını da belirtelim .
**
Erdoğan iktidarı ekonomik büyüme ile övünüyor ama ocakta ve şubatta yaşanan fiyat artışları sonucu, yılbaşında emekli ve emekçilere verilen düşük zamlar vatandaşı zorluyor. İnsanların açlıkla imtihanı daha da zorlaştı.
Eskiden pazarda ıskarta sebzeye meyveleri toplayan tek tük insanlara rastlanıyordu. Şimdiyse pazar artıklarını toplamak sıradanlaştı.
Diğer taraftan sadece büyükşehirlerde değil, yaşadığımız Zonguldak‘ta da aşırı fiyat artışları var. Halkın temel yiyeceği olan ekmeğe yüzde 50 zam yapıldı. Tek bir yetkiliden, muhalefetten de çok ses çıkmadı. Buna karşılık halkta yapılan aşırı zamları kanıtsamış gibi hiç tepki vermiyor.
Başka bir konuda aşırı artan kira fiyatlarıdır. Zonguldak ve ilçelerinde öylesine kira artışlar var ki sana sanırsınız İstanbul’un Beşiktaş’ın da, Ankara’nın Çankaya ‘sında ev kiralıyorsunuz.. halktan yine ses çıkmıyor, sadece dedikodu ediyorlar, o kadar.
**
Vay başımıza gelenler!